Orkana geslaagd voor SchH.1

Het SchH-examen in Lathen-Fresenburg begon vrij laat, omdat de keurmeester er pas om 09.00 u was.

Om half tien dus naar het speurveld. Op dat moment begon het al warm te worden en stond er een briesje. Een prachtige voorjaarsdag.

 

Orkana liet weer allerlei "bokken" zien tijdens haar optreden. Ik moet daar meestal om lachen maar vandaag wat minder.

 

Dat begon al bij het speuren. Het speurwerk op zich was, zoals de keurmeester ook memoreerde, uitmuntend, evenals het nemen van de hoeken en het verwijzen van de voorwerpen. Op de eerste "poot" van het spoor ging er echter al wat mis, iets wat je dan helemaal niet verwacht.

De wind woei van links over het spoor en plotseling verliet Okkie het spoor en ging rustig op een stuk mest staan te kauwen, dat een meter naast het spoor lag. Ik moest er nogal wat moeite voor doen door middel van de stem om haar weer terug op het spoor te krijgen, maar dat lukte uiteindelijk toch. Na de prima genomen eerste hoek kwam vervolgens het eerste voorwerp, dat ze direct en duidelijk verwees. Vervolgens zette ik haar aan en speurde ze uitstekend verder tot net voor de tweede hoek, waar ze weer op een stuk mest ging kauwen, dat net voor de hoek lag. Dit duurde iets korter. Ik hoefde nu alleen maar wat te mopperen om haar weer verder te krijgen.

Ik verwachtte, dat ze nu problemen zou krijgen bij de hoek, maar dat was niet zo.

Ze nam de laatste hoek overtuigend en het laatste gedeelte van het spoor eveneens tot aan het voorwerp, dat prima verwezen werd.

Ik ging met de verwachting van een mogelijk uitmuntend resultaat het spoor in, maar eindigde teleurstellend met 80 punten, goed. Toch ben je dan tevreden, als het onderweg lijkt mis te gaan. Video.

 

Tijdens het speuren van de andere honden bleek Nick vom Grubenländer Schupo ziek te zijn en terug te moeten worden getrokken. Zijn moeder, Loena vom Grubenländer Schupo, bereikte tijdens het speuren ook niet het gewenste resultaat. Een speurhond, Airdale-terriër, viel eveneens door de mand. Zo bleven er nog drie honden over, die een kans hadden voor het examen te slagen.

 

Tijdens het appèl van Okkie sloeg het noodlot bijna toe. We begonnen met de afoefening met afleiding. Tijdens het trainen wilde ze zich nog wel eens een metertje verplaatsen. Op een andere hond was ze nog nooit afgevlogen. Vandaag gebeurde dat natuurlijk wel. Zo kwam ik aan het begin van het appèl tot de conclusie, dat ik al tien van de honderd punten kwijt was, terwijl ik feitelijk nog moest beginnen. Daar wordt je dan niet vrolijk van.

Vervolgens gingen er wel meer dingen mis, waarvan de belangrijkste waren: een mislukte af-oefening door miscommunicatie met de keurmeester, een tweede af-commando na het vooruitsturen en ga zo maar door.

Ik verwachtte te zijn gezakt, maar hield uiteindelijk toch nog 71 punten over.

 

Ook van het pakwerk maakte Okkie een potje.

Het revieren ging goed, het aanblaffen aanvankelijk ook tot ze vol in de mouw beet, maar zelfstandig weer loste en het aanblaffen voortzette. De vlucht werd goed verijdeld, ondanks dat ze niet helemaal goed op de mouw kwam. Ze loste op commando maar wel na eerst eens flink aan de mouw te hebben gerukt. Dan kwam de overval en daarbij was de reactie ongeveer hetzelfde. Daarna bewaakte ze enorm goed, maar beet dan toch snel nog een paar keer in de mouw.

Het stellen op afstand werd drangvol en energiek ingezet en ook daarna was er hetzelfde losgedrag en lastigvallen van de pakwerker.

Het pakwerk werd afgesloten met het zijtransport, dat deze keer uitstekend verliep. Ze beet deze keer niet in de verkeerde arm van de pakwerker tijdens die volgoefening, maar nam alles gelaten aan.

Dit gedrag van Orkana kostte de nodige punten, maar we hielden er 81 over met TSB uitgesproken; dat kon ook niet anders. Video aanblaffen. Foto's Pakwerk

 

Een moeilijk examen met een niet eenvoudige, stugge hond, die graag haar eigen gang gaat. Ze is normaal al niet onder de indruk van een correctie, maar weet tijdens zo'n examen al snel, dat dat op dat moment toch niet gebeurt.

 

De andere twee geslaagde honden waren

Kylie vom Spadener Holz voor SchH.3 en

Falko vom Haus Ehrlich voor SchH.1. 

 

Ik ben blij en trots nu ook met Orkana te zijn geslaagd voor het SchH.1-certificaat. We kunnen nu rustig door voor de Clubmatchkwalificatie en de Fokgeschiktheidskeuring, samen met zus Orsa.

 

Ik denk wel, dat het feit, dat de keurmeester behoorlijk gecharmeerd was van Orkana, behoorlijk positief naar ons toe heeft gewerkt.

 

Ik zou deze keurmeester, de heer Franz Veitz, met alle vertrouwen aan andere kringgroepen en hondensporters willen aanbevelen.

 

Van de gemaakte video-opnamen bleef weinig over, alleen de links hierboven. Van Falko vom Haus Ehrlich kon de laatste volledige video worden gemaakt. Video bekijken.


Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Hennie Rouw (zondag, 12 juni 2011 17:11)

    Prima resultaat van Orkana, mede gelet op het feit, dat het certificaat werd behaald tussen de loopsheden met een frequentie van 3,5 maand op dat moment.

  • #2

    GRLpGpAG (dinsdag, 20 juli 2021 07:44)

    1

  • #3

    GRLpGpAG (dinsdag, 20 juli 2021 16:34)

    1