Over de exterieurkwalificatie en keuring van Orsa

Naar aanleiding van de melding onzerzijds over de successen van Orsa tijdens Zuchtschau en Fokgeschiktheidskeuring van de laatste weken, plaatste ik een topic op het Forum van Linda, waarop een groot aantal positieve reacties binnenkwam. Naar aanleiding daarvan heb ik op dat forum een artikel geschreven, waarin wordt verwoord hoe we tot dit succes met Orsa, maar ook over de successen van de andere honden uit het O-nest, zijn gekomen en wie daarin belangrijke rollen hebben gespeeld. We willen de lezer dit artikel niet onthouden. Kijk daarom hieronder.

Het forumartikel van 20 juni 2011.

 

Ik dank jullie allemaal heel hartelijk voor de positieve reacties en felicitaties met betrekking tot het succes van Orsa.
Linda en ik zijn erg trots op haar en sowieso ook op het hele O-nest, dat nu al meer heeft gebracht dan we konden bevroeden.
Toen we de kans kregen om dit nest te fokken, wisten we, dat de combinatie van *Ignatz met *Kylie tot mooie resultaten zou kunnen leiden. Dat het echter zo succesvol zou zijn, konden wij ook niet voorzien, ondanks dat je dat als fokker natuurlijk altijd hoopt.
Op het vlak van het Kynologisch gedeelte (clubmatch en keuring) hebben we het deze keer eens anders aangepakt dan dat we dat vroeger deden. Je hebt de neiging als fokker van honden uit "werklijnen" om de kynologie als een tweede spoor te zien, waarvoor de meeste fokkers van werkhonden minder interesse hebben dan voor de africhtingscapaciteiten van de nakomelingen. Wel fokten we sinds de lichting van *Aranka von Sharazan en haar nakomelingen meestal met teven, die in Keurklasse 1 waren aangekeurd en zeker met reuen, die Keurklasse 1 moeten hebben en waarvan we dan ook nog vinden, dat deze Keurklasse een echte moet zijn en niet alleen moet zijn gebaseerd op de werkeigenschappen van de hond maar ook op de Exterieur-kwaliteiten. Kortom: we willen graag een mooie hond aan de lijn hebben. Het is een doel, maar dat lukt natuurlijk niet altijd, zoals gezegd.
In het geval van Orsa zijn we in contact getreden met leden van de groep "Kynologietraining Borne", een groep mensen, die zich met ringtrainingen bezig houdt en op die manier het beste uit de honden probeert te halen. Vaak is het namelijk zo - dat is algemeen bekend -, dat honden lagere kwalificaties krijgen op Clubmatches en Keuringen, omdat de honden niet of onvoldoende getraind zijn. De groep in Borne wordt geleid door Kynologietoppers als Daan Bolkesteijn (Kennel vom Twentebloed), Alwie Middelkamp (kennel Van Dan Alhedy's Hoeve) en Erik Doorn (kennel Vom Twickelland) en vele anderen en daar ontmoetten we ook de uiteindelijke voorbrengster van Orsa op de Zuchtschau in Ottenstein en de Fokgeschiktheidskeuring in Achim, beide in Duitsland, de 14-jarige Manon Gringhuis, een zeer talentvolle nieuwe ster aan het firmament, die haar allerbeste beentje voorzette om het allerbeste uit Orsa te halen en dat is haar gelukt.
De meningen van de Kynologen in Borne over onze honden waren meteen enthousiast en al vanaf de eerste dag werd voorspeld, dat Orsa Keurklasse 1 en Uitmuntend zou krijgen. Dat bleek uiteindelijk ook zo te gaan.
Alle hier genoemde mensen zijn wij dan ook zeer, zeer dankbaar voor de professionele begeleiding. We wisten, dat we goed materiaal hadden, maar onze verwachtingen werden toch erg overtroffen. Wij gingen uit van de Keurklasse 1, omdat we zelf ook menen te kunnen zien, wat de kwaliteit van de hond op dat vlak is. Die U voor exterieur moet je toch nog maar even halen. Dat is ons zelf nog niet eerder gelukt, vandaar ook de extra grote vreugde over dit succes.
Wil je meer weten over onze fokkerij en de kynologische resultaten vanaf stammoeder *Aranka, kijk dan hier.
Voor de Kynologengroep Borne hier.

Manon Gringhuis (klik om te vergroten)
Manon Gringhuis (klik om te vergroten)

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    GRLpGpAG (dinsdag, 20 juli 2021 08:38)

    1

  • #2

    GRLpGpAG (dinsdag, 20 juli 2021 16:46)

    1