Examentraining 16/28 Lingen-Bramsche

Vandaag weer een erg prettige, gezellige en nuttige training meegemaakt in Lingen-Bramsche, waar we altijd zeer vriendelijk worden bejegend. Een vereniging met veel sfeer en ouderwetse gezelligheid.

 

Quinty liet een goed stukje appèl zien. Er is van alles aan bij te schaven, maar in doorsnee deed ze het goed. In ieder geval deed ze ook alle oefeningen naar wens. Zolang ze haar kuren niet heeft, is alles goed.

Het pakwerk voor het IPO.1-examen was ook alleszins bevredigend. Ze toonde zich vanavond redelijk 'schoon'. Het nabijten werd goed opgevangen en de neiging om de pakwerker in de broek te pakken tijdens het zijtransport is vrijwel onderdrukt. Ze probeerde het nog wel een keer tijdens het aanblaffen (de guitebrok). Ze heeft de pakwerker daar al een aantal keren lichtelijk te grazen gehad (hand, broek, borst).

Al met al was het met Quinty een geslaagde trainingsavond.

 

Ixy gaat morgen weer appèl doen en daarom sloeg ik dat vandaag maar eens een keer over.

De grote openbaring kwam tijdens het pakwerk aan de paal. De pakwerker had haar de laatste keren 'spits' laten inbijten. Dit is een methode waarbij de hond alle moeite moet doen om in de mouw te bijten, maar die kans nauwelijks krijgt met als gevolg, dat de eerste inbeet vaak en met opzet niet vol maar 'spits' (met de voortanden) is. Dit heeft tot gevolg, dat de hond venijniger wordt en zich de volgende keer nog beter inspant. Na dat spitse inbijten wordt de hond vervolgens geleerd 'na te bijten' in de zin van zelfherstellend bijten, wat ongeveer wil zeggen, dat de hond zelf merkt, dat het voller moet en dat dan ook zelf herstelt. Daarvan hebben we dan haar hele leven profijt. Ook op een examen of wedstrijd zal het voorkomen, dat de beet door de snelheid of de afstemming tussen pakwerker en hond niet altijd in eerste instantie vol is; de hond kan dat dan zelf herstellen, maar dat moet hij/zij wel kennen.

Die keer was vandaag. Tsjongejonge, wat ging ze erop. Een lust voor het oog. Ze ging in eerste instantie weer tekeer bij het zien van de pakwerker en diens acties, zoals te zien is op de video van afgelopen zaterdag maar beet nu op ieder moment vol en krachtig in de mouw. Ook de afsluitende steloefening was erg goed. Ixy komt van nature 'hoog' in bij het stellen.

 

Ook Linda liet met haar Lea een goed stukje beginnend appèl zien. Tijdens het pakwerk aan de lijn, toont het hondje zich zeer enthousiast en gedreven.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    GRLpGpAG (dinsdag, 20 juli 2021 12:15)

    1