Extra training in Uelsen 2014/31

Riske.

 

Henk Atema maakte weer een aantal stappen vooruit tijdens verschillende appèloefeningen met Riske. De oefeningen worden nog door elkaar gedraaid en zeer afwisselend, zodat het teefje attent blijft.

 

Enkele pakwerkoefeningen aan de lijn, voornamelijk aanblaffen en bijten, dragen, lossen.

We deden dat vandaag voorzichtig aangezien Riske loops is en we geen risico willen lopen.

 

Ixy.

 

Ixy deed het volledige appèl overeenkomstig de IPO.1-eisen. Ze toonde zich gewillig, volgzaam en alert.

Alle oefeningen werden goed uitgevoerd.

Het aanleren van het vlakapport gaat steeds beter. Ze apporteert nog steeds naar mij toe en krijgt aan het eind een normale apporteeroefening, waarbij ze het blok mag oppakken en meenemen naar de aanhangwagen.

We zitten prima op schema.

 

Tijdens het pakwerk veel aandacht gegeven aan het aanblaffen. Ik deed de pakwerkoefeningen op dat vlak en Henk verleende ondersteuning. Ixy begint het aanblaffen van een stilstaande pakwerker langzaam onder controle te krijgen.

Om dat doel verder te bereiken en tevens in het IPO-programma te komen, zijn we alvast met het revieren van het eerste verstek begonnen.

De methode werd als volgt uitgevoerd:

Ik liet Ixy revieren, terwijl Henk als pakwerker vrijwel op dezelfde hoogte stond als ik maar dan aan de andere kant van het verstek. We hebben deze oefening een aantal keren getraind. Ik liet Ixy (overigens voor het eerst) revieren en Henk ving haar met de mouw op, die daarna meteen als beloning werd 'gegeven'.

Bij de tweede keer had Ixy het revieren al door en tevens, dat de pakwerker het doel was.

Dit hebben we een 4-5-tal keren getraind. Het verliep uitstekend.

Het uiteindelijke doel is, dat de pakwerker voor het verstek aan de overkant komt te staan, waarbij de hond dan niet mag inbijten en naar alle waarschijnlijk - althans dat hopen we - automatisch gaat aanblaffen.

De weg daar naar toe duurt een aantal trainingen of weken. Tijdens het revieren is de pakwerker steeds verder van het eerste verstek af tot hij uiteindelijk voor het verstek staat. Belangrijk is dit niet te snel te doen. De hond heeft tijd nodig om aan de revieroefening te wennen en het daaropvolgende 'bijten als beloning' als normaal te beschouwen.

Verder deed ik nog een enkele vlucht als pakwerker met Ixy. Die werd nu al prima verijdeld.

 

Lea.

 

Lea liet een voorbeeldig stukje appel zien. Het is duidelijk te merken, dat Linda een vaste basis voor het hondje heeft gelegd op dat vlak. Daar borduren we nu op voort.

Omdat lea alle oefeningen als zit en af al stevig onder controle heeft, besloot ik ook de eerste stappen op het vlak van het apporteren te zetten.

Vandaar het eerst de gewenning aan het blok, proberen de hond het blok uit mijn handen te laten apporteren.

Ook werd voor het eerst het vooruitzenden getraind.

Lea is duidelijk een appèlhondje. Ze doet het graag en zeer geconcentreerd,

Veelbelovend.

 

Tijdens het pakwerk enkele bijtoefeningen aan de lijn, die werd bediend door Henk. Het team Henk-Lea moet nog wat meer op elkaar ingespeeld raken, maar voor de tweede keer ging het goed.

Ook op dat vlak zal Lea niet voor problemen zorgen.

 

Al met al weer een prima trainingsochtend.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    GRLpGpAG (dinsdag, 20 juli 2021 13:55)

    1