Speuren 2015/24 en Clubtraining 2015/19 (Uelsen)

We speurden deze ochtend in clubverband. De instructeur was kennelijk 'uit zijn bed gevallen' en had al sporen gelegd voor de examenkandidaten, interessant voor Ixy, want zij had nog niet eerder een 'vreemd spoor'.

De gebruikte akker was niet eenvoudig en het spoor was moeilijk te zien.

Ixy spande zich enorm in om het spoor te vinden. Op het eerste stuk ging dat moeizaam maar wel goed. De voorwerpen werden uitstekend verwezen, de rechte stukken goed en geconcentreerd genomen. De eerste hoek had ze niet meteen te pakken, maar ze bleef doorgaan en vervolgde uiteindelijk zelfstandig het spoor.

Een fraaie oefening. Iedereen training leer je weer meer over je hond en haar gedrag op het spoor.


Het appel van Ixy was opnieuw uitstekend. Tijdens de vorige training was veel aandacht besteed aan af met afleiding, nu aan het vrij volgen. Ik heb haar deze keer fors aangepakt na een geagiteerde reactie tijdens het schieten. Ik verwachtte haar drie keer te moeten corrigeren, maar het bleek na een keer al voldoende te zijn.

Een prima oefening. Ik was er erg tevreden over.


Het pakwerk begon met een paar aanblaf- en bijoefeningen op de tafel, gevolgd door revieren naar het verstek, aanblaffen, vlucht, afstand stellen en zijtransport. De oefeningen verliepen goed, maar zijn nog in een beginstadium. De basis is nog fragiel.

Dit was de eerste training van de overgebleven 8 tot 11. We moeten alle zeilen dus bijzetten.