Examentraining 2015/36 (OG Lingen-Bramsche)

Vandaag alle appèloefeningen van het IPO.2 spelenderwijs door elkaar gehusseld getraind. Het was nog erg warm deze avond, vandaar de korte oefeningen. Ixy ondervindt hinder van de hitte, maar doet alle oefeningen goed. De sta-oefening zit er bijna in.


Tijdens het pakwerk hebben we nog via het IPO.1-programma getraind te beginnen met het revieren van twee verstekken. Ixy moet het eerste verstek nog sneller en zelfstandiger aannemen. Het daaropvolgende aanblaffen was goed. Ze beet niet in in het verstek.

Vervolgd werd met het nogmaals revieren, maar nu van één verstek. Dit gaf mij de gelegenheid naar het verstek te lopen en mij naast de hond op te stellen. Het aanblaffen was op dat moment zeer drangvol.

Ik nam Ixy aan de voet mee uit het verstek. Je merkt meteen, dat dat minder automatisch verloopt dan op eigen terrein. Op dat moment neigen haar driften het te winnen van haar gehoorzaamheid.

Vanuit de beginpositie de pakwerker uit het verstek geroepen en met Ixy naar de afligplek voor de vlucht meegenomen en haar af gelegd. Omdat Ixy soms de neiging heeft te snel te vertrekken voor de achtervolging van de pakwerker, heb ik deze keer de lange lijn vastgehouden. En - inderdaad - Ixy wilde te snel van start. Dat maakte een correctie mogelijk, waarna ze vervolgens op haar plek bleef tot de pakwerker wegrende.

De beet en vluchtverijdeling werden prima uitgevoerd, daarna uitstekend en rustig lossen. De overval werd ook uitstekend gepareerd; Ixy beet hard in. De pakwerker nam de tijd om uitgebreid extra met Ixy te stoeien. Daarna loste ze toch weer uitstekend, rustig en vanuit een krachtige, volle beet.

Vervolgens werd het stellen op afstand getraind. Ook dat verliep naar wens. Ixy moet nog rustiger aan de voet blijven terwijl de pakwerker komt aanrennen. De aanval werd daarna goed gepareerd en Ixy beet volg in en loste op rustige wijze (mijn trots, want dat heeft Ixy kennelijk van nature in zich en dat bevalt me erg goed).

Afgesloten werd met een zijtransport. Ixy was daarbij erg op de pakwerker georiënteerd, zoals we dat de laatste twee keren in Lingen ook getraind hebben. De volgzaamheid was daardoor wat minder, dus daarop zullen we ook weer moeten trainen.

Tot slot mocht Ixy nog een keer bijten als beloning.

Tot mijn genoegen overtuigde Ixy vandaag weer erg,

Ixy vom Haus Ehrlich
Ixy vom Haus Ehrlich