SV introduceert per 1 oktober "Grössen-Zuchtwert" (1)

Per 1 oktober 2016 introduceert de SV (Verein für Deutsche Schäferhunde), buiten de reeds bestaande HD-Zuchtwert (waardoor op het moment van dekking de waarden van de pups niet boven de 100 mogen uitkomen, anders worden er geen stambomen verstrekt) de "Grössen-Zuchtwert", vertaald "grootte-fokwaarde" of nog beter "schofthoogte-fokwaarde".

 

In de database SV-DOxS, vrij toegankelijk voor SV-leden, zijn de waarden nu al opgenomen.

Honden, die officieel gemeten zijn bijvoorbeeld op een fokgeschiktheidskeuring, hebben inmiddels een officiële waarde gekregen. Bij honden, die dat nog niet hebben ondergaan, hebben inmiddels een waarde die berekend is op basis van het gemiddelde van de waarden van de ouders. Ondanks dat de SV had aangegeven tot 2020 de geldende maximum schofthoogtes tijdelijk los te laten, blijkt nu, dat er bij de nieuwe regels wel degelijk moet worden geconstateerd, dat de Duitse Herdershond bij voorkeur een middelgrote hond is en moet blijven. Het fokken met twee grote honden lijkt daardoor onmogelijk te gaan worden.

 

Wat zijn de gevolgen van deze regeling voor onze fokkerij?

 

Zoals de oplettende lezer inmiddels zal hebben gemerkt, hebben wij het oogmerk om in 2017 een nest te fokken met onze Ixy vom Haus Ehrlich en de bekende reu *Jenky von der Schiffslache. Jenky heeft een schofthoogte van 65 cm en Ixy is een keer tijdens een clubmatch onzorgvuldig gemeten (ondergrond gras en geen effen plaat) door de keurmeester om een oppervlakkig beeld te krijgen. Ixy is een grote teef, dat is mij altijd al duidelijk geweest. Tijdens de clubmatch vroeg ik de keurmeester, wat hij gemeten had, waarop hij zei 61 cm.

Bij *Quinty deed hij dat indertijd ook zo en toen zei hij 59 cm. Bij een juiste meting tijdens de fokgeschiktheidskeuring bleken het 58 cm's te zijn.

Ik ga er dus maar even vanuit, dat we er rekening mee moeten houden, dat Ixy de maximale hoogte van 60 cm wel zou kunnen hebben.

 

Op dit moment heeft Ixy in dat systeem een waarde gebaseerd op het gemiddelde van de ouders, terwijl *Jenky al een "gemeten waarde" heeft. Nu zou het gemiddelde bij een dekking neerkomen op 99 voor de nakomelingen; dat is binnen de vereiste grenzen.

Ik hou er echter terdege rekening mee, dat een juiste meting van Ixy bij een keuring tot gevolg kan hebben, dat een nest met *Jenky von der Schiffslache wel eens niet mogelijk zou kunnen zijn, omdat door een juiste meting de Zuchtwert van Ixy omhoog zou kunnen gaan.

 

Dat zou zeer teleurstellend zijn en het betekent, dat er naar een andere reu moet worden uitgekeken.

 

Het is nu echter te vroeg om deze conclusie te trekken. We zullen moeten wachten tot de fokgeschiktheidskeuring, die vooralsnog staat gepland op 5 november 2016.