Nieuws december 2014

Kerst- en Nieuwjaarswens

Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig en vooral gezond 2015 toe.


Kennel "vom Grubenländer Schupo"

Linda en Hennie Rouw


Ricky HD A en ED vrij

Louise Geertjes meldde blij, dat haar Ricky vom Grubenländer Schupo bij de Raad van Beheer is beoordeeld is het HD-A en ED vrij.

Nu is alleen nog het wachten op Roan.

We zijn er erg blij mee.


Clubtraining OG Uelsen 2014/42 - Ixy apporteren 15

Een prettige training in Uelsen ondanks de snijdende kou.


De BH-training met Lea verliep zoals normaal: goed.

De IPO.1-training met Ixy eveneens tot het moment dat de "afoefening met voorroepen" zich aankondigde. Op dat moment nam ze, zoals eerder deze maand, de kans om bij mij weg te rennen en al dollend over het veld te gaan. Ik moest haar tot de orde roepen en de afoefening vervolgens voortzetten. Dat liep enigermate goed. De sta-oefening ging ook goed.

Daarna kwam het apporteren.

Omdat het tijdens de wandeling op de vrijwillige manier eigenlijk erg goed ging, probeerde ik dat nu opnieuw op het trainingsveld. Opnieuw nam ze de benen in een combinatie van lolligheid en vermijdgedrag.

Naar haar bij mij terug te hebben gekregen en haar de wacht te hebben aangezegd, probeerde ik de apporteeroefening aangelijnd met een slecht resultaat.

Ixy moet nu anders worden bewerkt. Met wat minder vrijwilligheid.

Hier was ik even niet al te tevreden.


Het pakwerk begon zowel met Lea als Ixy op dezelfde manier: twee korte bijtoefeningen op de tafel, aanblaffen en vervolgens 3-4 keer vanaf de tafel revieren naar het verstek. Aangelijnd natuurlijk.

Dit ging met beide honden al weer een paar stappen beter.

Bij Ixy werden de oefeningen afgesloten met een korte vlucht met inbijten.

Deze oefeningen stemden mij bij beide honden zeer tevreden,


Speuren 2014-15/3 Ixy/Lea

Koud weer, droog, lichte wind.

Voor Lea en Ixy beide een IPO.1-spoor uitgetrapt. Lea een klein spoor, 3 voorwerpen, worst in de voetstappen. Ixy normaal IPO.1-spoor, 3 voorwerpen, hier en daar worst in de voetstappen. Beide aan het eind de eindbeloning in de vorm van worst.

Lea zocht rustig en geconcentreerd, kreeg hulp bij het verwijzen van de voorwerpen. Veelbelovend.

Ixy zocht wat drukker, was wel geconcentreerd, verwees het eerste voorwerp met lichte hulp en de laatste twee zelfstandig. Bij het tweede voorwerpen even te vroeg verwijzen. Verder uitstekend.


Ixy apporteren 14

Vandaag opnieuw tijdens wandeling met Ixy geapporteerd.

Een drietal volledige oefening verliep goed, alles onaangelijnd. Een enkele keer was een extra commando 'hier', niet toegestaan tijdens een examen, toch nog nodig.

Dit moet veranderen. Ixy matigt zich nog steeds te veel vrijheden toe.

In de komende weken kunnen we weer extra trainingen inlassen en zal dat probleem zich automatisch herstellen.


Ixy apporteren 13

Tijdens de wandeling opnieuw geapporteerd met Ixy. Door pupbezoek in dit weekend is clubtraining niet mogelijk.

Ze doet het goed en begint steeds meer te begrijpen, dat dit spelletje ook een plicht is.

Ze matigt zich graag een houding van "ik mag alles" aan, wat erger is geworden nadat ze regelmatig met Lea mocht spelen. Dat laatste gebeurt voorlopig dus niet meer.

Een drietal apporteeroefeningen leidde steeds tot een goed resultaat.

Zo gaan we lekker door.


Clubtraining OG Uelsen 2014/41 - Ixy apporteren 12

Goede appel- en pakwerktraining.

De oefeningen van Lea en Ixy verliepen prima. Het apporteren van Ixy aan de lange lijn was nog geen succes, alhoewel ze het wel deed. We gaan door met de trainingen tijdens de wandelingen, eerst zonder lijn.

Het pakwerk op en vanaf de tafel verliep met beide honden eveneens naar verwachting.

Positieve stap vooruit bij beide honden was het feit, dat de lange lijn wel aanwezig was, maar niet hoefde te worden gebruikt, omdat Lea en Ixy al vanzelf gingen zitten tijdens het aanblaffen bij het verstek. We gaan steeds meer de goede kant uit.

Het aanblaffen van Lea mag nog iets drangvoller, maar ook dat komt goed.


Clubtraining OG Uelsen 2014/40 - Ixy apporteren 11

Uitgebreide appèltraining met Lea en Ixy.


Lea deed het volledig naar wens. Alle oefeningen voor het BH-examen OK.


Ixy verbeeldt zich momenteel, dat ze zich wat vrijheden veroorloven kan. Zo kan ze zo maar opspringen en lollig over het terrein rennen in de geest van 'pak me dan'. Dat gebeurt bij de zit- en afoefening uit beweging. Daar moet dus wat meer duidelijkheid over komen.

Het volgen, aangelijnd, was uitstekend, de sta-oefening begint steeds beter te worden en vooruitsturen was uitstekend. Afoefening met afleiding: enigszins onrustig. Ook dat behoeft verbetering.

Het extra apporteren heeft de nodige vruchten afgeworpen. Ze doet het met plezier en spelend goed. Vanaf de volgende trainingen zetten we puntjes weer op de i.

Wat een plezierige hond is Ixy ook, hoog incasseringsvermogen.

 

Het pakwerk op de tafel van Lea was prima. Het gaat steeds beter. Het aanblaffen mag nog wat aanhoudender; de drang naar de pakwerker mag nog beter. Het revieren bij het verstek wordt steeds beter. Ook hier aanhoudender blaffen. De bijtfases waren prima.

 

Met Ixy ging het voortreffelijk. Drang naar de pakwerk extreem goed. Rust tijdens de oefeningen steeds beter. Het opvolgende aanzetten met het commando 'revier' voorbeeldig. Bijtfases uitstekend. Aanblaffen zeer aanhoudend met natuurlijke agressie. Aandacht voor en drang naar de pakwerker voorbeeldig, revieren bij het verstek met aanblaffen uitstekend. Ixy maakt prima stappen vooruit.

 

Twee prima honden van gelijke leeftijd en met verschillende fases van opleiding. Met Ixy ben ik slechts een paar maanden bezig, met Ixy natuurlijk vanaf het begin. Wel heeft Linda natuurlijk veel tijd in Lea gestoken wat ook duidelijk merkbaar is.


Ixy apporteren 10

Vanmorgen tijdens de wandeling opnieuw een aantal apporteeroefeningen gedaan met Ixy. Ze is inmiddels op niveau wat betreft het vlakapport. Tijdens extra trainingen en tijdens de clubtraining zullen we nu gaan streven naar vervolmaking van deze oefeningen.

Ixy zet zich erg goed in en daar ben ik blij mee.


Nieuwe video en foto's geplaatst van het S-nest

Kijk voor de vandaag gemaakte foto's HIER en de video HIER.

Volgende week rond deze tijd nieuwe opnamen


Ixy apporteren 9

Opnieuw tijdens de wandeling 3 keer serieus met Ixy geapporteerd.

Het spelelement blijft maar het serieuze aspect neemt toe en dat accepteert ze - zoals ze eigenlijk alles zonder blikken of blozen accepteert, wat òf normaal òf totaal anders is. Het maakt haar niet uit.

We maken mooie stappen in de richting van een mogelijk IPO.1-examen in april 2015.


Ixy apporteren 8

Tijdens de wandeling vandaag opnieuw met Ixy geapporteerd.

Het begint altijd hetzelfde. De reservekennel, waarin de Congs en het apporteerblok liggen, staat open. Ik loop er quasi achteloos langs en zeg rustig "apport" en Ixy pakt het blok uit zichzelf en draagt dat tijdens de gehele wandeling bij zich.

Onderweg heb ik een drietal keren met een onaangelijnde Ixy de vlakapport-oefening gedaan. Ik hield haar wel op de plaats naast mij totdat het blok volledig stil lag.

Daarna het commando en het voorkomen. Nu loop ik nog snel achteruit. Hierna gaan we de oefening doen, terwijl ik afwisselend stil sta of achteruit loop, geheel afhankelijk van hoe Ixy de oefening uitvoert. We gaan in ieder geval voor snelheid en concentratie.

Vandaag voldeed Ixy daar volledig aan..

Net als afgelopen zondag neem ik de apporteeroefening (met de afleiding van anderen) weer in het trainingsprogramma op.

Het heeft slechts een week geduurd om Ixy weer volledig bij de les te krijgen. Snel.

Ik ben dan ook erg trots op mijn hondje.


meer lezen